Çoğu şeker esaslı şuruplar içeren içecekler birçok zararının yanında gut hastalığını da tetikliyor. Yemekten çok daha kolay tüketildiğinden aşırı miktarda içtiğimizin farkında bile olmayabiliyoruz.
Gut, basitçe eklemlerimizin mikropsuz iltihabi bir hastalığıdır.
Ürik asit denilen, metabolizma artığı bir maddenin eklem boşluklarında, iğnemsi kristaller şeklinde çökelek oluşturmasıyla, ağrıyla ortaya çıkıyor, sıklıkla tekrarlıyor. Çoğunlukla ayak başparmağında beliriyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil gut sorunu yaşayanlara öneriler getiriyor;
- Fazla protein (et, süt ürünleri, deniz mahsulleri, bakliyat, mantar) tüketimini kısıtlayın.
- Şekerli meşrubat, hazır meyve suları, şekerli gıdalar ve beyaz unlu gıdalar tüketmeyin. Hergün 1 bardak şekerli meşrubat (kolalı içecekler, gazoz, meyve suyu) içenlerin ayda 1 bardak içenlere göre gut riski %74 artar.
- Meyveyi bütün haliyle tüketin. Az şekerlisini tercih edin…
- Alkol tüketimini azaltın. (Günde 1 bardak kırmızı şarabı aşmayın)
- Kiraz, çilek, böğürtlen ailesinden meyveler aspirin benzeri bir madde içerdiğinden bolca tüketilmeli gut atağı sırasında hergün 50 adet kirazın suyunu sıkıp içmenin faydalı olduğunu biliyor muydunuz?
- Ev yapımı turşu, kefir, elma sirkesi, limon, sarımsak tüketin…
- İdrar rengi uçuk sarı olacak miktarda su tüketimine özen gösterin.
- Koyu yeşil yapraklı, taze ve mümkünse çiğ sebze tüketin.
- Dolaşımı hızlandırarak ürikasit atılımını arttırdığından ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden düzenli egzersiz yapın.
- Günde 1 bardak portakal suyu içenlerde gut riski %41 artıyor. Günde 2 bardak portakal suyu içenlerde ise gut riski %142 artıyor.
- Beden kitle indeksi 30’un üzerindeki kilolu bayanların, alkol içenler kadar ve hatta daha fazla riskli olduğu saptanıyor. Bedeninize özen gösterin.
- Et yemiyorum ama Gut’dan kurtulamıyorum diyorsanız, şekerli meşrubat ve gıdalardan uzak durmayı deneyin.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.